Rodekool ovenschotel met gehakt en appel

Door Nielsie89
160 minuten
Easy
Let op de bereidingstijd, dit gerecht duurt even om te maken. Je kan de eerste 3 stappen de dag ervoor uitvoeren en in de koelkast bewaren.
Voedingswaarden
kcal
1081
kJ
4496
eiwit
46 g
koolh.
59 g
vet
69 g
verz. vet
30 g
vezels
22 g

Ingrediƫnten

- + 4 porties
  • Voeg to aan de boodschappenlijst

Bereiding

  1. Schil 3 van de 5 appels en verwijder de vieze buitenste bladen van de rode kool. Snijd de rodekool en appels met behulp van de keukenmachine in flinterdunne repen.
  2. Doe ze in een grote kookpan samen met de suiker, azijn, 50 gram boter, het kaneelstokje, de laurierbladen, kruidnagels en 500 ml water.
  3. Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe de deksel op de pan en stoof in 2 hours 0 min 0 sec Start timer (maar langer mag ook) heel zacht, of net zolang totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is. Proef of de rodekool goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra suiker en azijn toe en een flinke draai uit de pepermolen.
  4. Snipper de sjalotten en schil de aardappels. Snijd grote aardappels in kleinere stukken. Schild en snijd de 2 resterende appels in dikke plakken.
  5. Doe olie in een grote koekenpan of wok en bak de sjalotten tot ze zacht en glazig zijn.
  6. Voeg het gehakt toe en bak rul. Gooi evt in een zeef om het overtollig vet kwijt te raken.
  7. Maak de pan schoon, doe 40 gram boter in de pan en bak de plakken appels tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Zet intussen de oven aan en verwarm voor op 200 graden.
  9. Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten water.
  10. Giet de aardappels af en zet op laag vuur. Voeg 40 gram boter en een scheut melk toe. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Verdeel het gehakt in de bodem van een ingevette ovenschaal. Bedek met de rode kool. Verdeel de helft van de gebakken appels over de rode kool. Verdeel de aardappelpuree over de rodekool en appel en strijk glad. Verdeel de rest van de gebakken appels over de puree. Bestrooi de bovenkant met panko en de overige vlokjes boter.
  12. Doe in de oven en bak voor 40 min 0 sec Start timer.

Reacties

Wilt u een reactie achterlaten? Log in of maak een account aan!
Nielsie89
09-12-2019
Erg lekker maar kost veel tijd om te maken.
;